به گزارش ایرنا، محمد جواد ظریف امروز، چهارشنبه ۴ اردیبهشت، در انجمن آسیایی نیویور در پاسخ به این سوال آیا هیچ راهی برای تعامل با آمریکا نیست؟ ترامپ را گرفتار توطئه 'تیم ب' متشکل از بی بی (نتانیاهو)، بن سلمان، بن زاید و بولتون دانست و گفت: این تیم از ابتدا هم با برجام مخالف بودند اما باید بدانند که نمی توانند توافق دیگری را دیکته کنند.
سوال دیگر اینگونه بود که ' روابط بین ایران و آمریکا در مسیر منفیتر شدن است. چین، هند، ترکیه و کره جنوبی برای خرید نفت به مشکل خواهند خورد و آمریکا اعلام کرده تا زمانی که ایران به صورت یک نیروی انقلابی عمل کند و رفتار عادی نداشته باشد، این جنگ سرد ادامه خواهد یافت'
وزیر امور خارجه پاسخ داد: مهم این است که آمریکا نگاه کند به آنچه میگوید. آنها از برجام خارج شدند و سعی کردند توجیه کنند که این یک قرارداد اجرایی بود و کنگره تاییدش نکرده بود اما قرارهایی بوده که کنگره تایید کرده و آمریکا باز هم از آنها خارج شده است. ظریف اضافه کرد: این یک سیاست خطرناک است که آمریکا پیگیری میکند، نه تنها قطعنامه شورای امنیت را نقض میکند، بلکه دیگران را به چنین تحلفی دعوت می کند. تحریمهای این دوره کاملا متفاوت هستند چون هیچ مبنایی از سوی شورای امنیت وجود ندارد.
وی خاطرنشان کرد: این اولین بار است که یک عضو دائم شورای امنیت از دیگران میخواهد که قطعنامه سازمان ملل را نقض کنند و اگر نکنند آنها را تنبیه میکند.
وزیر امور خارجه با بیان اینکه 'این آمریکاست که باید به رفتار خود نگاه کند نه ایران'، تصریح کرد: ما میدانیم که آمریکا اقتصاد بزرگی است و کشورها نمیتوانند بازار آن را از دست بدهند و برای همین از تحریمها تبعیت میکنند اما امریکا باید بداند که کشورها از روی اجبار و فشار این کار را میکنند. آیا ما میخواهیم سیستم بین الملل را بر اساس اجبار تعیین کنیم؟
ظریف تاکید کرد: ما نباید به این سمت برویم، باید به سمتی برویم که سیستم بینالملل به سمت عدالت برود. ما امپراطوری داشتیم که از عمر آمریکا بیشتر عمر کرد، اما تمام شد، امپراطوریها تمام شدهاند.
وی ادامه داد: تیم 'ب' (بی بی، بن سلمان، بن زاید و بولتون) از اول این قرارداد را نمیخواستند. من به اینها تیم 'چهار ب' میگویم. ما قراردادی نوشتیم که با دقت وارد جزییات شده بود اما حالا ترامپ میگوید که قرارداد بهتری میخواهد. او نمیتواند چنین قراردادی را دیکته کند.
وزیر امور خارجه با بیان اینکه تحریمها قطعا اقتصاد ما را تحت فشار میگذارد و قطعا روی مردم تاثیر دارد، اضافه کرد: اگر این دولت توجهی به مردم ایران دارد باید یادشان بیاید که زمانی که ما برجام را امضا کردیم مردم با شادی به خیابانها آمدند. ظریف تصریح کرد: این تحریمها قطعا آسیب خواهند زد، اما آیا به تغییر سیاست خواهند رسید؟ قطعا نه.
وی یادآور شد: در قطعنامه سازمان ملل آمده است که ایران از منافع اقتصادی برجام بهره خواهد برد اما طرفهای ما نتوانستهاند این قول خود را انجام دهند. راهکاری که با اتحادیه اروپا به آن رسیدیم، تنها یک قدم بود که ابتدای راه قولهایی بود که داده بودند و تا الان یک سال از آن گذشته تا راه بیفتد.
رئیس دستگاه دیپلماسی جمهوری اسلامی ایران تاکید کرد: سوال اصلی این است که ما چرا باید وارد یک قرارداد دیگر شویم وقتی هیچ یک از منافع قرارداد قبلی به ما نرسیده است.
ظریف اظهار کرد: ما از سوی دولت عراق دعوت شدیم و با داعش مبارزه کردیم، در خط مقدم مبارزه با تروریسم بودهایم ودولت عراق همین اخیرا ۳۰۰ خانواده ایرانی را دعوت کرد که اعضای خانواده خود را در مبارزه با داعش از دست داده بودند. آیا آمریکا یا عربستان چنین دعوتی داشته است؟
وی با بیان اینکه ۱۴ گزارش سازمان انرژی اتمی نشان میدهد که ایران تمامی تعهداتش را انجام داده است، گفت: دولت آمریکا از این توافق خارج میشود و میگوید که ایران به تعهداتش عمل نکرده است. اخیرا هم که آمدهاند و می گویند که ایران پیمان منع گسترش سلاح هستهای را نقض میکند.
مجری این برنامه پرسید: مکالمه بین ایران و آمریکا به سطح پرتنشی رسیده است. امروز صحبتهای زیادی از سوی ایران مطرح شده، از قبیل تروریسم اقتصادی آمریکا یا بحثهایی درباره تنگه هرمز، آیا اینها فقط حرفند یا عملی میشوند؟
وزیر امور خارجه پاسخ داد: به نظر من آقای ترامپ میخواهد به یک سری از وعدههای انتخاباتی خود عمل کند. او فکر می کند که به ایران فشار حداکثری وارد کند و ما را به زانو در بیاورد. او اشتباه میکند. ما صدها سال است که آنجا هستیم و به زانو در نمیآییم. ظریف افزود: ما به تاریخ در دورههای دو یا چهار ساله نگاه نمیکنیم. ما به هزارهها نگاه میکنیم و میگوییم که اقتدار و احترام برای فروش نیست. این هرگز اتفاق نخواهد افتاد و حتی اگر من بخواهم، مردم ایرانند که اجازه چنین کاری را نخواهند داد.
وی خاطر نشان کرد: این صلابت از من نیست، از مردم و تاریخ مردم ایران است. آقای ترامپ میخواهد با زورگویی ما را به میز مذاکره بیاورد تا به قرارداد مطلوب برسد. ما حتی نمیدانیم که آن قرارداد مطلوب چیست.
رئیس دستگاه سیاست خارجی ایران ادامه داد: او میتواند بگوید چه میخواهد و در مورد آن صحبت کند. اگر او میخواهد که ایران را مجبور کند که احترامش را به فروش بگذارد، باید بداند که به نتیجه نخواهد رسید. آقای ترامپ به سمت یک نقشه راه، کشیده نشده بله گرفتار یک توطئه شده است.
- عواقب حرکت دیوانه وار آمریکا
ظریف در پاسخ به اینکه این توطئه چیست، گفت: اینکه ایران را مجبور به واکنش کنند. باید بدانید که خلیج فارس شاهراه حیات ماست و من تاکید می کنم خلیج فارس که دوستان آن را با خلیج مکزیک اشتباه نگیرند. وی افزود: اسمها مهم هستند و نمی دانم چرا آن قدر بچگانه با اسمها بازی می کنند. علاوه بر این آمریکا باید بداند که خلیج فارس خلیج مکزیک نیست. این شاهراه حیاتی و بخشی حیاتی از امنیت ملی ماست. تا زمانی که امنیت ملی ما تامین شود این شاهراه باز خواهد بود. وزیر امور خارجه تاکید کرد: ما بر اساس منافع و امنیت ملی خودعمل می کنیم.
ظریف خاطرنشان کرد: ما باور داریم که می توانیم نفتمان را بفروشیم، راهش را پیدا کنیم و از تنگه هرمز با امنیت استفاده کنیم اما اگر امریکا بخواهد حرکت دیوانه واری بکند که جلوی این کار را بگیرد، باید منتظر عواقب باشد.
وی در پاسخ به اینکه چه حرکات دیوانه واری؟ گفت: حرکاتی که 'تیم ب' توطئه می کند و آمریکا انجام میدهد. کسانی که به تنگه هرمز وارد میشوند باید با تامین کنندگان امنیت آن صحبت کنند.
رئیس دستگاه دیپلماسی ایران تصریح کرد: قوانین ما در تنگه هرمز تغییر نکردهاند و راههای مکالمه باز است. آنها میتوانند با هماهنگی با ایران وارد تنگه شوند و با هماهنگی با عمان خارج شوند. این انتخاب آنهاست.
ظریف درباره روابط تجاری با چین هم گفت: به نظرم جاده راه ابریشم پروژه بسیار مهمی است و ما آن را مثبت میدانیم. چینیها در منطقه سرمایه گذاری بزرگی کردهاند.
وی با بیان اینکه ما هم دریای عمان را از طریق بندر چابهار به اروپا متصل میکنیم، افزود: این یک راه استراتژیک ترانزیت است که غرب و شرق را به هم متصل می کند. ما قرار است که خط آهنمان را به عراق متصل کنیم، و این طرحها نه تنها منافع اقتصادی دارد، بلکه به مبارزه با تروریسم نیز کمک میکند.
وزیر امور خارجه ادامه داد: در آن مناطق عدم توسعه اقتصادی باعث شده که تروریسم مجال بیشتری پیدا کند. با این حرکت ما میتوانیم با تروریسم به طور ریشهای مبارزه کنیم.
ظریف با بیان اینکه اگر همسایگان ما آماده یک قرارداد عدم تجاوز به ایران باشند ما آمادهایم، اظهار کرد: این پیشنهاد را پنج سال پیش دادیم و هنوز این پیشنهاد روی میز است.
وی اضافه کرد: ما روابط بسیار خوبی با ترکیه، پاکستان، آذربایجان، روسیه و عراق داریم که هرگز به این خوبی نبودهاند. ما روابط خوبی با افغانستان داریم، اما مسائلی در این روابط هست که نتیجه سیاستهای بسیار غلط آمریکا است. آنها با طالبان در حال همکاری هستند. من بارها گفتهام که طالبان نباید نادیده گرفته شود اما نمیتوانیم آینده افغانستان را به دست طالبان بدهیم. رئیس دستگاه دیپلماسی ایران افزود: ما با طالبان صحبت میکنیم اما با دیگران و دولت هم صحبت میکنیم، اما آمریکا این روزها فقط طالبان را طرف خود کرده است.
ظریف به حمله تروریستی به سریلانکا اشاره کرد و گفت: ما باید بسیار مراقب باشیم که چه میکنیم. این وسواس دیوانه وار آمریکا در مورد ایران باید تغییر کند و اثرات آن دارد تمام منطقه را تحت تاثیر میگذارد.
وی یادآور شد: مردم باید به خاطر بیاورند که دقیقا بعد از انقلاب، عراق به ما حمله کرد. آمریکا، روسیه و همه با عراق همکاری کردند. الان صدام حسین کجاست؟ چه زمانی آمریکا میخواهد به تصمیمات غلط پایان دهد؟ این همان راه است و فقط اسمها متفاوت شده است.
وزیر امور خارجه افزود: عربستان و امارات طرفهایی بودند که طالبان را به رسمیت شناختند. آن روزها این کار را با حمایت آمریکا انجام دادند و ببینید که این کار چه نتیجهای در داخل آمریکا داشت؟
ظریف با تاکید بر اینکه 'سیاست وسواس دیوانه وار روی ایران در خدمت منافع آمریکا نیست'، ادامه داد: آمریکا ایران را کنترل میکرد، انقلابی انجام شد که جلوی این کنترل را گرفت. اشتباه پس از اشتباه آمریکا چیزی است که ما میبینیم.
وی اضافه کرد: رییس جمهوری ما سه روز در عراق ماند و به مکانهای عمومی رفت و با سران قبایل صحبت کرد. اگر آمریکا ثبات در عراق میخواهد ما هم همان را میخواهیم. اگر آمریکا ثبات در افغانستان یا تنگه هرمز میخواهد، ما هم همین را میخواهیم. بنابراین چرا آمریکا از توطئه 'تیم ب' تبعیت میکند؟ رئیس دستگاه سیاست خارجی ایران خاطرنشان کرد: ما هنوز دولت جدیدی در ایران نداریم، ما همان دولتی هستیم که با آمریکا به قراردادی رسیدیم که همه گفتند که بینظیر بوده است.
- دو روز مذاکره با کری درباره یمن
ظریف افزود: آنها میگویند که ما به حوثیها اسلحه میدهیم، ما این را رد میکنیم اما فرض بگیریم درست است، اما ما نیستیم که یمن را بمباران میکنیم، هواپیماها و خلبانهای ما آنجا نیستند.
وی با بیان اینکه 'آقای جان کری و من، دو روز تمام، در شرایطی بسیار حساس در زمان مذاکرات، در مورد یمن صحبت کردیم'، ادامه داد: قرار بود که به اندونزی برویم و جان کری با من تماس گرفت و گفت که ما از عربستان تایید گرفتهایم که در یمن آتش بس اعلام کنیم.
وزیر امور خارجه تاکید کرد: من از این کار استقبال کردم. به جاکارتا رسیدم و به معاونم خبر دادم، بعد به جان کری زنگ زدم و او هشت ساعت پس از مکالمه اول گفت که عربستان حرفش را عوض کرده است. یک روز بعد از آن، آقای اوباما در سخنرانی خود ایران را به عاملیت در جنگ یمن متهم کرد. ظریف افزود: از آن رو ز سه سال میگذرد که یمن همچنان در جنگ است. در آن زمان 'تیم ب' وجود نداشت، الان این تیم شکل گرفته است.
- انتخابات ۲۰۲۰ آمریکا
مجری برنامه به ظریف گفت: شما به عنوان دیپلماتی صبور معروف هستید.
وزیر امور خارجه ادامه داد: برخی افراد فکر میکنند ما منتظریم که در سال ۲۰۲۰ دمکراتها روی کار بیایند. اما باید بدانید که ما منتظر چنین روزی نیستیم، دولتهای دمکرات همان قدر با ما دشمنی کردهاند که دولتهای جمهوریخواه داشتهاند. ما منتظریم روزی هستیم که آمریکا یاد بگیرد و تصمیم اشتباه نگیرد. ظریف خاطرنشان کرد: ما به زورگویی آلرژی داریم، با ما با احترام حرف بزنید، نمیمیرید، باور کنید که نمیمیرید. آمریکا باید تصمیم بگیرد که آیا میخواهد به قراردادهای بینالمللی احترام بگذارد یا نه، سیاست فشار نتیجه مثبتی نخواهد داشت.
- انسداد کمک به هلال احمر
وی با بیان اینکه آمریکا اجازه نداده است حتی یک سنت به هلال احمر ما برسد تا به سیل زدهها کمک کند، گفت: مردم در سفارت خانههای ما پول نقد دادهاند. یک راننده پاکستانی در یکی از سفارت خانههای ما با ۱۰۰۰ یورو آمده است چون راهی ندارد از طریق بانک به هلال احمر برسد. رئیس دستگاه دیپلماسی ایران افزود: با توجه به حجم بحرانها، ما مدیریت بحران خوبی داشتیم. حتی از دست رفتن یک جان دردناک است، اما مرگها با توجه به حجم بحران، واقعا کم بوده است و این از مدیریت ما بوده است.
ظریف ادامه داد: ترامپ بدون اطلاع یک سری دست نوشته میگیرد و تکرار میکند که ما سوء مدیریت داشتهایم. چه سوء مدیریتی؟ کاترینا را نگاه کنید! کدام سوء مدیریت است؟
- پیشنهاد تبادل زندانی ها
وی در مورد زندانیهای محیط زیستی هم گفت: این شغل من نیست، قوه قضاییه ما مستقل است و آنها اتهامهایی زدهاند که من با آنها موافقتی نکردهام اما این جایگاه من نیست، من به اندازه کافی کار دارم که جلوی جنگ را بگیرم و فشار اقتصادی را از روی مردمم بردارم. وزیر امور خارجه افزود: در آمریکا و در اروپا ایرانیانی هستند که در زندانند چون آمریکا به آنها اتهام نقض تحریمها را زده است. اتهام آنها ارسال تجهیزات هواپیمای مسافربری و نه جت بوده است. ما مترجم داریم که در استرالیا در زندان است که در زندان بچه دار شده است. ظریف ادامه داد: ما در مورد نازنین زاغری صحبت میکنیم، که البته من ناراحت هستم از شرایط او و به عنوان وزیر امور خارجه هر چه از دستم برآمده برای کمک انجام دادهام اما هیچ کسی از زنی که در استرالیا در زندان است، نمیگوید. وی اضافه کرد: من این پیشنهاد را علنا میدهم، بیایید زندانیها را تبادل کنیم.
- به جای اینکه بولتون در تهران باشد، من اینجا هستم
وزیر امور خارجه یادآور شد: آقای بولتون سال گذشته به جلسه تروریستهای مجاهدین خلق رفت و قول داد که ما سال ۲۰۱۹ نخواهیم بود و او در تهران خواهد بود. اما امروز من اینجا هستم به جای اینکه او در تهران باشد.
- توضیح درباره استعفا
ظریف درباره استعفای خود هم گفت: ما دیپلماتها هرگز امید را رها نمیکنیم. من استعفا دادم برای اینکه دیدم یکپارچگی دفتر من نقض شده است. وقتی این مساله برطرف شد برگشتم. در آن زمان گفتم اگر کسی این شغل را بهتر انجام میدهد بیاید، اما فکر نمیکنم کسی حسرت شغل من را بخورد، خصوصا زمانی که باید با 'تیم ب' سر و کله بزند. وی ابراز امیدواری کرد روزی که آمریکا همه تصمیمات غلطش را انجام داده و از این اشتباهات خسته شده باشد و به تصمیم درست روی بیاورد.
نظر شما